GAP Eylem Planı
DÖNEMİN BAŞBAKANI
Recep Tayyip Erdoğan
GAP Eylem Planı ve Diğer Bölgelerde Öncelikli Projelerin Hızlandırılması (2008-2012)...
Yazının Devamı | VideoDÖNEMİN KALKINMA BAKANI
Dr. Cevdet Yılmaz
Güneydoğu Anadolu Projesi, hem finansal hem teknolojik açıdan Türkiye Cumhuriyeti’nin...
Yazının DevamıSanal GAP Gezisi
Sanal Müze
GAP EP Haberler
Eker: 'Bugün yeni bir noktadayız.'
GAP ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR EĞİTİM MERKEZİ'NİN TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILAN GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI EKER: "BUGÜN YENİ BİR AŞAMADA, BİR SIÇRAMA NOKTASINDAYIZ. DİYARBAKIR İÇİN BU ÇOK ÖNEMLİ BİR SIÇRAMA NOKTASI. DİYARBAKIR BU TESİS AÇILDIKTAN SONRA SADECE TÜRKİYE YE DEĞİL, ORTADOĞU, KAFKASLAR'A, AFRİKA'YA, BURALARDAKİ İNSANLARIN DA İSTİFADESİNDE OLACAK" DİYE KONUŞTU.
DİYARBAKIR - GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Eğitim Merkezi'nin temel atma törenine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu toprakların 10 binlerce yıldır medeniyetlere beşiklik ettiğini, yeryüzünde bugün yaşayan 7 milyar insanın yarısının temel gıda maddesini oluşturan buğdayın anavatanı olduğunu söyledi.
GAP Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nin temel atma törenine Bakan Eker'in yanı sıra, önceki gün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı olan Diyarbakır eski Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve AK Parti Diyarbakır milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tören öncesi bir açıklama yapan Bakan Eker, bu toprakların sadece buğdayın değil, zeytinin, baklagillerin ve daha birçok ürünün anavatanı olduğunu ifade etti. Eker, "Burası Dicle Havzası'nın başlangıcı ve Mezopotamya'nın üzerinde 20'nin üzerinde kurulmuş bulunan medeniyetin topraklarıdır. Tarih boyunca burası insanların barış ve huzur içerisinde farklılıklarıyla birlikte bir arada yaşadığı topraklar oldu. Yine bu topraklarda medeniyet tarihinin oluşumunda etkili olan birçok faktör, birçok unsur, burada beslendi, burada büyüdü. Tabii bunun aslında temelinde bu medeniyeti besleyen veya bu medeniyetleri besleyen yapının temelindeki temel üretim sektörü tarımdır burada" dedi.
Bölgede tarımın geliştirilmesinin sadece bugün yaşayan insanların hayat düzeyinin yükseltilmesi, gelirlerinin artırılması anlamında değil, medeniyet tarihinde bir birikim oluşturmak, bir katkı sağlamak açısından da önemli olduğunu kaydeden Eker, hükümet olarak bu bölgedeki tarımsal üretimi, tarım sektörünün geliştirilmesi için çok çaba sarf ettiklerini kaydetti.
Eker, şunları söyledi:
"Hala da bu çabalarımızı sürdürüyoruz. Bugün yeni bir aşamadayız, bir sıçrama noktasındayız. Diyarbakır için bu çok önemli bir sıçrama noktasıdır. Nedir bu? Türkiye'de coğrafi bölgelerimizin hepsinde birer Tarımsal Araştırma Enstitüsü var. Ama Diyarbakır'da bugün temelini atacağımız merkez bir uluslararası araştırma ve eğitim merkezidir. Yani Diyarbakır bugünden sonra, bu tesis açıldıktan sonra, sadece Türkiye'ye değil, Ortadoğu'ya, Kafkaslar'a, Afrika'ya, buralardaki insanların da istifadesinde olacak" diye konuştu.
GAP Uluslarası Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nin temeli Bakan Eker'in de katıldığı geniş katılımlı bir törenle atıldı.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI MEHDİ EKER; "BUGÜN YENİ BİR AŞAMADAYIZ, DİYARBAKIR İÇİN BU ÇOK ÖNEMLİ BİR SIÇRAMA NOKTASIDIR" DEDİ.
GAP Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nin temel atma törenine Bakan Eker'in yanısıra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı olan Diyarbakır eski Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
DİYARBAKIR - Bakan Eker, şunları söyledi: "Bu çok önemli bir gelişme. Biz Diyarbakır'ı buranın merkezi olarak seçtik. Bunu GAP Eylem Planı çerçevesinde yapıyoruz. Onun için enstitümüzün adı GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'dir. Bu enstitü Türkiye'de tarım sektörüne katkı sağlayan bir enstitüdür. 31 tane çeşit geliştirmiştir. Bakliyatta, hububatta ve pamukta, şuanda Türkiye'de ekilen tohum çeşitlerinin 31 tanesi bu enstitüdeki uzmanlarımız tarafından geliştirilmiştir. Şimdi biz bu birikimimizi uluslararası düzeyde başka ülkelerle, yeryüzünün başka insanlarıyla da paylaşacağız. Onun için araştırma ve eğitim merkezi kuruyoruz. Bu merkezi 300 gün sonra inşallah hizmete açacağız.
Burada 8 bin metrekare toplam bir kullanım alam olacak. Büyük toplantı salonları, bu merkezde eğitim görecek uluslararası personelin veya kursiyerlerin kalabileceği 100 kişilik bir sosyal tesis yapılmış olacak. Laboratuvarlar, diğer sosyal donatı alanları, eğitim sınıfları olacak. Dolayısıyla hem bu bölgedeki arazinin araştırma altyapısından istifade edilecek. Burada yapılacak eğitim sonucunda yeni türler geliştirilecek ve bunlar da gelecekte insanlığın açlık belası ile, açlık tehdidi ile karşılaşmaması için önemli katkı sağlayacaktır."
Tarımın kalıcı ihtiyaç alanı olduğunu vurgulayan Eker, "Bugün kullandığımız araç gereçlerin bir çoğu 50 sene önce yoktu. Daha büyük bir kısmı 100 sene önce yoktu. Bugün kullandıklarımızın bir kısmı 50 sene sonra olmayacak, 100 sene sonra olmayacak. Ama bu tarımsal faaliyet ve tarımsal faaliyet sonucunda elde edilecek olan ürünler dünya durdukça var olacak.
Tarım ve gıda yokluğunda hissedilen, bilinen, değeri anlaşılan ürünlerdir. Var olduğunda çok fazla değeri anlaşılmaz. Ama yok olduğu zaman esas o zaman insanlığın büyük felaketi olur. Biz işte bu felaketlerle karşılaşmamak için bu tedbirleri alıyoruz. Medeniyetin beşiği olan bu bölgede de, barışı ve huzuru bir yanda tesis etme çabamızla birlikte, insanların karınlarınm doyduğu daha çok istihdam imkanının yaratıldığı bir ortamı da bu şekilde birlikte oluşturmuş olacağız" diye konuştu.
Gazetecilerin Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu'nun atanmasıyla ilgili soruları üzerine ise Eker, şunları söyledi:
"Önce hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Türkiye'de biliyorsunuz 61. hükümet dönemiyle birlikte bakan yardımcıkları ihdas edildi.
Bizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bakan yardımcısı için Başbakanımıza Kutbettin Arzu beyi teklif ettik. Başbakanımızın tensipleri ve Cumhurbaşkanımızın onayıyla kararnamesi yayınlandı. Kutbettin Arzu'nun bu görevi en iyi şekilde yapacağma inanıyorum. Çünkü kendisi çok uzun yıllar Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşları başkanlıkları yaptı. DTSO Başkanlığı yaptı.
Çok uzun bir süre malumunuz Diyarbakır'ın sanayi ve ticareti tarımıyla ilişkiliydi, o nedenle katkı da sunacağına inanıyorum.
STK'larla ilişkiler konusunda, toplumla, partiyle, parti teşkilatı ve vatandaşlarla ilişkiler konusunda yardımcı olacağını ve iyi bir seçim olduğunu düşünüyorum."