GAP Eylem Planı
DÖNEMİN BAŞBAKANI
Recep Tayyip Erdoğan
GAP Eylem Planı ve Diğer Bölgelerde Öncelikli Projelerin Hızlandırılması (2008-2012)...
Yazının Devamı | VideoDÖNEMİN KALKINMA BAKANI
Dr. Cevdet Yılmaz
Güneydoğu Anadolu Projesi, hem finansal hem teknolojik açıdan Türkiye Cumhuriyeti’nin...
Yazının DevamıSanal GAP Gezisi
Sanal Müze
GAP EP Haberler
Dicle Üniversitesi'nden Bölge Sanayine Araştırma Laboratuvarı
'GAP Eylem Planı İzleme Değerlendirme' toplantısında GAP bölgesine en çok yatırım yapan kurum olduğu açıklanan Dicle Üniversitesi, bölge sanayine dönük yatırımlarına hız verdi. Bütçesinin tamamını yatırıma dönüştüren üniversite, Dicle Teknokent'in ardından 11 milyon lira bütçeli Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nı da bu yıl tamamlamayı planlıyor.
Son 3 yılda, iş dünyasının da katkılarıyla yatırım projelerine hız veren Dicle Üniversitesi (DÜ), 61 işyeri ve 4 adet labo-ratuvardan oluşan Dicle Teknokent'e girişimci kabul etmeye başlarken, bölge sanayine yönelik 11 milyon lira bütçeli Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nı da bu yıl tamamlamayı planlıyor. Bu dönemde öğrenci sayısını 13 bin 500'den 20 bine, fakülte sayısını da 10'dan 13'e çıkaran üniversite, 2010-2011 öğretim yılında yabancı öğrenci de kabul etmeye başladı. Ortadoğu ve Avrupa üniversiteleriyle ilişkilerine de hız veren Dicle Üniversitesi, yeni kurulan Sosyal Bilimler Araştıma Merkezi sayesinde, çok sayıda kongre ve sempozyum düzenledi. Üniversite bünyesinde 2010-2011 eğitim-öğretim yılında sosyal, kültürel ve sportif 300'iin üzerinde etkinlik gerçekleştirdi.
D.Ü Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, kurumsallaşma alanında yapılan çalışmalarla dikkat çekmeye başlayan üniversitelerinin idari birimleri ve fiziki altyapısının yanı sıra pek çok alanda yapılan yeniliklerle güçlendirildiğini belirterek, 'Avrupa Mükemmelliğe Yolculuk' Programı kapsamında 12 Kasım 2008 tarihinde denetim geçiren Dicle Üniversitesi'nin, mükemmellik yolunda ilk adımı geçip kalite konusundaki kararlılığını 'Mükemmellikte Kararlılık Ödülü'nü alarak gösterdiğini açıkladı. Akademik rekabeti teşvik etmek ve kalite uygulamalarını yaygınlaştırmak, araştırmaların kalitesini ulusal ve uluslararası üniversitelerle karşılaştırılabilir bir düzeye getirmek amacıyla 'Akademik Performans Değerlendirme ve Ödüllendirme' uygulaması başlattıklarını kaydeden Prof. Dr. Saraç, ciddi çalışmalar yapan akademisyenlerin, 'Performans Değerlendirme' ödülü ile ödüllendirildiğini söyledi. Ar-Ge yapılması için 61 işyeri ve 4 adet laboratuvarın kurulduğu Dicle Teknokent'in tamamlanarak girişimci kabul etmeye başladığını vurgulayan Prof. Dr. Saraç, "Bölgemiz sanayisinin gelişimi için gerekli analiz sistemleri içeren 11 milyon lira bütçeli Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nı bu yıl içinde tamamlayarak Diyarbakır'a ve bölgeye geniş katkı sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
2011 yılı bütçesi kapsamında Bismil Meslek Yüksekokulu'nun yapımına başlandığını ifade eden Prof. Dr. Saraç, "7 bin 100 metrekare büyüklüğünde 7 milyon 155 bin TL bütçeli projenin 2012 yılında tamamlanması söz konusu. Mühendislik Fakültesi binasının bir bölümünde eğitim vermeye çalışan Diyarbakır Meslek Yüksekokulu'nun program sayısını arttırması ve daha kaliteli bir eğirim vermesi amacıyla 16 bin metrekare alan üzerine, 16 milyon TL bütçeli proje hayata geçirildi. Projenin, 2012'de tamamlanması ile sanayiye önemli ölçüde ara eleman yetiştirilmesi söz konusu olacaktır. 7 bin 200 metrekare alan üzerine 14 milyon TL bütçe ile yapımına başlanan 105 yatak kapasiteli 'Acil Yardım ve Yoğun Bakım Ünitesi' projesi ile bölgenin hayati bir ihtiyacı 2011 yılı sonunda giderilmiş olacak. 4 katlı, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin de içinde yer aldığı projenin tamamlanmasıyla son cihazlarla donatılacak olan yapı, 'Acil Yardım ve Yoğun Bakım Hastanesi' olarak hizmet verecek" açıklamasını yaptı.
Yeni kurulan D.Ü Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi sayesinde, Türkiye'nin sayılı bilim adamlarını, yazarlarını, düşünürlerini ağırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Saraç, "Gündemdeki sosyal ve siyasal olaylar özgürce konuşulup tartışılarak özgür düşüncenin önü açıldı" dedi. 2010-2011 eğitim-öğretim yılı içerisinde 300'ün üzerinde sosyal, kültürel ve sportif etkinlik gerçekleştirdikleri bilgisini veren Prof. Dr. Saraç, "Bölgesel kalkınmada eğirimin rolü konusunun tartışıldığı Sosyal Bilimler Kongresi, Gül Şehri Diyarbakır Sempozyumu, Töre Cinayetleri Sempozyumu, Nebiler, Sahabeler, Azizler, Krallar Kenti Diyarbakır Sempozyumu, Mevlana Kostümleri Can-a Şifa Defilesi, Çanakkale Orotoryosu, Kalman Bologh ve Çigan Santur Grubu Konseri gibi pek çok etkinlik için ev sahipliği yapan üniversitemiz bu tür çalışmalara hız kesmeden devam edecek" şeklinde konuştu.
Ortadoğu ile İlişkilere Hız Verdik
Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, son 3 yılda öğrenci sayısını 13 bin 500'den 20 bine, fakülte sayısını da 10'dan 13'e çıkardıklarını belirterek, üniversitenin hızla büyümeye devam ettiğini bildirdi. Üniversitede 2010-2011 öğretim yılında yabancı öğrenci kayıtlarını da kabul etmeye başladıklarım vurgulayan Saraç, "Dışa açılarak başta Ortadoğu olmak üzere Avrupa üniversiteleri ile ilişkilere hız verdik. Erasmus öğrenci değişim programlarının dışında kurulan anlaşmalar çerçevesinde birçok yabancı öğrenciyi evlerinde ağırlayan Dicle Üniversitesi öğrencileri, misafir ettikleri öğrencilerin ülkesine giderek o ülkeleri ve kültürleri görme şansına sahip oluyor" ifadesini kullandı.
MÜKEMMELLİKTE KARARLILIK ÖDÜLÜ ALDIK:
Rektör Yardımcısı Aslan Bilicinin de katıldığı buluşmada, DÜNYA Gazetesi Diyarbakır Temsilcisi Mahir Solmaz'ın sorularını yanıtlayan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, kalite konusundaki kararlılıklarını 'Mükemmellikte Kararlılık Ödülü'nü alarak gösterdiklerini söyledi.
Kente Hibe Yoluyla Yatırım Kazandırma Çabasındayız
Son yıllarda yatırımlar acısından büyük hamlelerin gerçekleştirildiği üniversitede yüzde 120'lik yatırım gerçekleştirme oranı ile ilk sırada yer aldıklarını kaydeden D.Ü Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, "Bölgedeki iş adamlarının katkıları ile kente hibe yoluyla yatırım kazandırma cabasındayız. Bugüne kadar üniversitede uygulanmayan hibe yolu ile gerçekleştirilen yatırımlar son 3 yılda büyük hız kazandı. Hibe kaynakları ile yapımına başlanan Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, D.Ü Alışveriş Merkezi, enstitüler binası ve memur yemekhanesi tamamlandı. Ayrıca bu kapsamda15 yıllık prefabrik enstitüler binasının yerine 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip son derece modern 2 milyon TL bütcçli yeril binaların yapımına başlandı. Türkiye'nin en büyük kongre merkezine sahip olan Dicle Üniversitesi, sadece üniversite etkinliklerine değil Diyarbakır'da yapılan bilimsel ve sosyal aktivitelere ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.